Меню

Шотландия засегната от болест от кърлежите


Шотландия засегната от болест от кърлежите
Шотландия засегната от експлозия на болестта от кърлежи.
История от Кейт Фостър за шотландския Daily Mail

Случаите на лаймска болест в Шотландия може да са пет пъти по-високи, отколкото се смяташе първоначално, установи проучване. Нови изследвания показват, че всяка година около 2500 шотландци могат да бъдат засегнати от болестта, пренасяна от кърлежи.

Лаймската болест е бактериална инфекция, която може да се разпространи от кърлежи на хора, причинявайки издайнически кръгъл обрив и грипоподобни симптоми. Може лесно да се лекува с курс на антибиотици, но в някои случаи пациентите могат да имат изтощителни симптоми, които продължават с години.

Въпреки факта, че лаймската болест е известен проблем в Шотландия, особено в планинските райони, не са известни точни данни за разпространението на инфекцията.

Когато пациентите отидат при личния си лекар със симптоми, някои лекари изпращат кръвни тестове за лабораторно потвърждение. Но често личният лекар просто ще предпише антибиотици само при симптоми, особено ако е имало ухапване от кърлеж и пациентът има обрив.

Изследователи, ръководени от Шотландската референтна лаборатория за лаймска болест и инфекции, пренасяни от кърлежи в Инвърнес, извършиха проучване на практиките на общопрактикуващите лекари в северната част на Шотландия, за да разберат колко пациенти е вероятно да са били заразени с лаймска болест.

Те преброиха лабораторните доклади и претърсиха медицинските досиета на пациентите за доказателства, като например идване с ухапване от кърлеж и предписване на антибиотици.

Общо те разгледаха записите на NHS от 63 кабинета на лични лекари, обхващащи население от повече от 235 000 души. Те откриха, че 3412 пациенти с лаймска болест или със съмнение за лаймска болест са били лекувани с антибиотици от януари 2019 г. до декември 2022 г.

Това се сравнява с броя на лабораторно потвърдените случаи за същия период, който е само 652. Д-р Сали Мейвин, директор на лабораторията, каза: „Текущите данни се основават на данни от лабораторни изследвания, но много случаи се диагностицират и лекуват от общопрактикуващите лекари без необходимост от кръвен тест и затова не се появяват в официалните данни. „Проучването установи, че броят на случаите на лаймска болест може да бъде до пет пъти по-висок от настоящите данни, до 850 случая на година в планините, което може да се равнява на 2500 на година за цяла Шотландия. „Важно е да сме наясно с кърлежите и как да се предпазим от ухапване и да знаем как да проверяваме себе си и децата си за тях, така че да можем да ги премахнем бързо и безопасно, за да намалим риска от лаймска болест.“

Какво да правим с кръвосмучещите зверове

КАК ДА РАЗПОЗНАЕТЕ И ОТСТРАНИТЕ КЪРЛЕЖ:
Ухапването от кърлеж не винаги е болезнено.
Може да не забележите кърлеж, освен ако не го видите върху кожата си. Редовно проверявайте за кърлежи по дрехите и кожата си, както и по децата и домашните любимци, след като сте били на открито. Те могат да бъдат с размер до 1 мм. Първоначално изглеждат като черна точка, но след като са пили кръв в продължение на няколко дни, се подуват до кафява или сива топка с размер на грахово зърно. За безопасно премахване на отметка:
Използвайте заострена пинсета с фини връхчета или инструмент за премахване на кърлежи. Можете да ги закупите от някои аптеки, ветеринари и магазини за домашни любимци.
Хванете кърлежа възможно най-близо до кожата. Бавно издърпайте нагоре, като внимавате да не притиснете или смачкате кърлежа.
Почистете ухапването с антисептик или вода и сапун. Не използвайте олио,зехтин, запалена цигара, кибритена глава или вещества като алкохол или вазелин, за да принудите кърлежа да излезе.
Вероятността да се разболеете е малка. Не е необходимо да правите нищо друго, освен ако не забележите обрив или не се разболеете.