Меню

Делтаметрин / Deltamethrin


Делтаметрин / Deltamethrin
Делтаметрин е синтетичен пиретроиден инсектицид, който се използва широко за контрол на различни вредители, включително комари, бълхи, кърлежи и селскостопански вредители. Действа, като разрушава нервната система на насекомите, което води до парализа и смърт.

Едно от основните предимства на делтаметрин е високото му ниво на ефективност срещу широк спектър от вредители. Той е особено подходящ за използване при контролиране на болести, пренасяни от вектори, като малария и треска от денга, тъй като може бързо да убие комарите, които пренасят тези болести. Чувствителността на насекомите зависи от различни фактори и може да варира, както при много инсектициди, в зависимост от условията на околната среда. Мухите са най-податливи на пиретроидно отравяне малко преди зазоряване. LD50 намалява с коефициент 2 в сравнение с активността на пълната дневна светлина.

Deltamethrin обикновено се използва под формата на спрейове, прахове или импрегнирани материали, като мрежи за легла или дрехи. Счита се за относително безопасно за хора и животни, когато се използва в съответствие с инструкциите на етикета, въпреки че многократното излагане може потенциално да причини здравословни проблеми.

Както при всеки пестицид, важно е да използвате делтаметрин отговорно и внимателно да следвате указанията за безопасност. Това включва носене на защитно облекло, избягване на директен контакт с кожата и съхраняване на продукта далеч от деца и домашни любимци.

В заключение, делтаметринът е мощен инсектицид, който играе решаваща роля в контролирането на вредителите и предотвратяването на разпространението на болести. Неговата ефективност и сравнително ниска токсичност го правят популярен избор както сред професионалистите по контрол на вредителите, така и сред собствениците на жилища. Въпреки това е важно делтаметринът да се използва отговорно и в съответствие с инструкциите на етикета, за да се гарантира неговата безопасна и ефективна употреба.

Делтаметрин приложение:
Биохимията като при всички пиретроиди предотвратява функционирането на натриевите канали, така че да не може да се осъществи предаване на нервни импулси. Начин на действие - Несистемо-системен инсектицид с контакт и стомашни действия. Използва мощен инсектицид, ефективен при контакт и поглъщане срещу широк спектър от вредители.
Използването на растителна защита включва: Coleoptera, Хетероптера, Хомоптер, Lepidoptera и Thysanoptera в зърнени култури, цитрусови плодове, памук, грозде, царевица, маслодайна рапица, соя, топ плодове и зеленчуци. Той контролира Acrididae и се препоръчва срещу скакалци. Почвените спрейове контролират Noctuidae.
Използва се срещу пълзящи и летящи насекоми в помещения и вредители от съхранявани зърно и дървен материал. Приложенията за накисване или пръскане и налива дават добър контрол на Muscidae, Tabanidae, Ixodidae и други Видове говеда, овце и свине и др.


Често задавани въпроси за делтаметрин:

1. Как мога да бъда изложен на делтаметрин?
Можете да бъдете изложени на делтаметрин, ако го докоснете, ядете или вдишате. Като пример, той може да бъде вдишан, ако във въздуха, който дишате, попадне фина мъгла или прах, съдържащ делтаметрин. Излагането на делтаметрин може да бъде ограничено чрез четене и следване на указанията на етикета на използваният биоциден продукт.

2. Какво се случва с делтаметрин, когато влезе в тялото?
При проучвания върху животни делтаметринът се абсорбира лесно, когато се яде. Част от химикала се разгражда на други химикали, преди да бъдат екскретирани в рамките на 2 дни. При изследване на плъхове делтаметринът се абсорбира слабо през кожата. Малкото количество, което се абсорбира през кожата, напуска тялото в рамките на 24 часа.

3. Някой изследвал ли е нераковите ефекти от дългосрочно излагане на делтаметрин?
Да, направени са изследвания с лабораторни животни. При множество проучвания с мишки и кучета не са наблюдавани ефекти при най-високите тествани дози за период от 2 години. Делтаметринът не причинява вродени дефекти при лабораторни животни, които са яли делтаметрин по време на бременността си.

4. Децата по-чувствителни ли са към делтаметрин от възрастните?
Докато децата може да са особено чувствителни към пестициди в сравнение с възрастните, понастоящем не е известно дали децата имат повишена чувствителност конкретно към делтаметрин. Въпреки това, проучвания при плъхове показват, че младите плъхове са по-чувствителни от по-възрастните плъхове, когато и двамата са хранени с делтаметрин.

5. Какво се случва с делтаметрин в околната среда?
Когато делтаметринът попадне в почвата, той има тенденция да се свързва плътно с почвените частици. Има период на полуразпад, вариращ от 5,7 до 209 дни. Полуживотът е мярката за времето, необходимо на половината от приложеното количество да се разгради. Полуживотът може да се промени в зависимост от химичния състав на почвата, температурата, водното съдържание и количеството органична материя в почвата. Делтаметринът не се разгражда толкова бързо в почва с високо съдържание на глина или органични вещества. Делтаметринът се разгражда от микроби, светлина и вода. Неговите два основни разпадни продукта се движат по-лесно в почвата от самия делтаметрин. Малко вероятно е делтаметринът да се изпари във въздуха или да се разтвори лесно във вода. Делтаметринът има полуживот от 5,9-17 дни върху растителни повърхности. Малко вероятно е да бъде поет от растенията, тъй като се свързва толкова здраво с частиците на почвата.

6. Може ли делтаметрин да засегне птици, риби или други диви животни?
Делтаметринът е умерено до силно токсичен за рибите в лабораторни условия. Въпреки това, когато продуктите се използват според етикета, делтаметринът е по-малко вероятно да засегне рибата. Това е така, защото е по-вероятно да се свърже с утайката. Делтаметринът е практически нетоксичен за птиците, когато го ядат. Делтаметринът е силно токсичен за медоносните пчели в лабораторни условия. Не е навредил на пчелите при теренни проучвания и формулираните продукти всъщност имат отблъскващ ефект, който продължава 2-3 часа.