КОНТИКИ - Контрол на складови и битови вредители

Контрол на складови и битови вредители

Растително-защитни и биоцидни препарати. Фумигация
Дератизация, Дезинсекция и Дезинфекция

Германска хлебарка

Германска хлебарка ( Blattella germanica)
  •  
  • Външен вид:

Възрастните са бледи до средно кафяви, тялото е дълго 1,5- 2,0 см. Различават се от другите видове хлебарки по двете тъмни ивици на горната предна част на тялото. Тялото е гръбно-коремно сплеснато. Имат добре развити крила, но не могат да летят. Нимфите много приличат на възрастните, но нямат крила. Устен апарат - гризещ тип.
  •  
  • Жизнен цикъл:

Хлебарките са най-активни през нощта. Предпочитат топли и влажни места и обикновено се крият в пукнатини и процепи. Развитието е в три стадия: яйца, нимфи и възрастни. Една женска може да отдели 12 капсули(оотека) с яйца по време на целия си живот, който е около 9 месеца. Всяка капсула(оотека) съдържа 28-58 яйца. Времето от формиране на капсулата до излюпване на яйцата е в рамките на 17-35 дни. Женската отделя капсулата няколко дни преди излюпването. Това е единствената хлебарка, която носи капсулата толкова дълго време. Нимфите преминават през 6-8 стадия за период от 2-3 месеца, преди да преминат в стадий на възрастно насекомо(имаго). Възрастните и нимфите се хранят с почти всичко, което хората произвеждат, консумират, изхвърлят или отделят. Това включва нишестени изделия, сладки храни, мазнини, месо, лепило, люспици изсъхнала кожа, умрели животни, остатъци с растителен произход, кожа, печива, но с голяма охота приемат продукти от ферментационни процеси, като сирене, бира, развалена храна.
  •  
  • Повреди:

Те заразяват храната с различни болести, предимно хранителни натравяния, диария, дизинтерия, протозоа и други микроорганизми, причинители на различни заболявания. Техните екскременти и изхвърляните хитинови обвивки съдържат различни алергени и са причина за чести алергии сред изложени на въздействие хора.


Специалистите на КОНТИКИ ООД могат да извършат професионална обработка срещу насекоми (Дезинсекция) във вашият обект при заявка от ваша страна.