КОНТИКИ - Контрол на складови и битови вредители

Контрол на складови и битови вредители

Растително-защитни и биоцидни препарати. Фумигация
Дератизация, Дезинсекция и Дезинфекция

Ориенталска/Черна хлебарка

  • Ориенталска/Черна хлебарка (Blatta orientalis)

 
  • Външен вид: Възрастната хлебарка е с размери 18 – 30 мм. Тялото е гръбно-коремно сплеснато с кафяво-черен или черен цвят, като коремът е по-светъл. Гърбът блести и изглежда сякаш е лакиран. При женските крилата са силно редуцирани, подобно на люспици.а при мъжките достигат до началото на коремчето. Мъжките индивиди са с размери до 25 мм. Имат и грифелки (израстъци) на последния коремен сегмент. Ларвите (нимфите) приличат на възрастните, но са по-дребни.

 
  • Жизнен цикъл: В България е масово срещан вид. Обича хладни и влажни места като жилища, мазета, абонатни станции, подпокривни пространства, складове, ресторанти, магазини, фурни, хотели, болнични и детски заведения и други. Както всички хлебарки, ориенталската води нощен начин на живот и е всеяден вид. 
  • Развитието е в три стадия: яйца, нимфи и възрастни. Една женска може да отдели до 22 капсули(Оотека) с яйца по време на целия си живот, който е около 6 месеца.​ Яйцата в една капсула са между 12-16 броя. Младите хлебарки(нимфите) преминават през 6-8 стадия за период от 5-12 месеца, преди да преминат в стадий на възрастно насекомо(имаго).

 
  • Повреди: Те заразяват храната с различни болести, предимно хранителни натравяния, диария, дизинтерия, протозоа и други микроорганизми, причинители на различни заболявания. Техните екскременти и изхвърляните хитинови обвивки съдържат различни алергени и са причина за чести алергии сред изложени на въздействие хора.


Специалистите на КОНТИКИ ООД могат да извършат професионална обработка срещу насекоми (Дезинсекция) във вашият обект при заявка от ваша страна.