Фумигация – какво представлява, кога се прилага и защо е най-ефективната защита срещу вредители?


Фумигация – какво представлява, кога се прилага и защо е най-ефективната защита срещу вредители?
Какво е фумигация?
Фумигацията е високоефективен метод за борба с вредители чрез използване на специални газообразни вещества (фумиганти). Газът прониква в най-малките пространства на зърно, контейнери, силози, складове или сгради и унищожава насекоми, ларви, яйца, както и гризачи и плесени, без да уврежда самата продукция.Това е най-надеждният и дълготраен метод за обеззаразяване, използван в селското стопанство, логистиката и хранителната индустрия.

Как действа фумигацията?
При фумигация, в херметично затворено пространство се вкарва газ (напр. фосфин, сулфурил флуорид), който за определено време елиминира вредителите чрез въздействие върху:
  • нервната система
  • дихателната функция
  • метаболизма на вредителя

След това помещението или съоръжението се проветрява напълно, което прави метода безопасен за хора и животни при спазване на всички процедури.

Къде се използва фумигацията?
  • Зърнохранилища – пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед
  • Силози, складове, мелници и фуражни цехове
  • Контейнери, кораби, шлепове и транспортни средства
  • Производствени сгради, фабрики, административни и промишлени обекти

Фумигацията е задължителна при дългосрочно съхранение на зърно или при наличие на установени вредители.

Най-честите вредители при съхранение на зърно
са житната гъгрица (Sitophilus granarius), суринамският брашнояд бръмбар (Oryzaephilus surinamensis) и индийската молец-пеперуда (Plodia interpunctella). Те могат да нанесат сериозни щети върху качеството на зърното, ако не бъдат третирани своевременно. Фумигацията е доказан метод за пълно унищожение на тези вредители в газоплътна среда.

Какви фумиганти използва КОНТИКИ?
  • Фосфин (PH₃) – безопасен, без остатъци, щадящ покълваемостта
  • Сулфурил флуорид – използван при международни товари и експорт

Газови индикатори и детектори за мониторинг на концентрации

Процес на фумигация – какво включва?
1. Инспекция и анализ – идентификация на вредители и оценка на риска
2. Подготовка и запечатване – постигане на пълна газоплътност
3. Прилагане на фумигант – контролирано от сертифицирани технолози
4. Мониторинг и контрол на концентрации
5. Проветряване и освобождаване на обекта
6. Издаване на сертификат за фумигация

Законодателство и безопасност
КОНТИКИ работи по всички изисквания на Наредба №112 от 2006 г. за безопасна фумигация. Всички наши експерти притежават образование и лиценз от:
  • Аграрен университет – Пловдив
  • Лесотехнически университет – София
  • Технолози от хранително-вкусовата промишленост

Обхват на нашата дейност
Ние извършваме професионална фумигация в:
Добрич, Варна, Шумен, Силистра, Разград, Търговище
Малки населени места: Тервел, Каварна, Балчик, Шабла, Девня, Провадия, Нови пазар, Исперих, Дулово, Генерал Тошево, Кардам

Фумигация на място или на терен, в зависимост от нуждите на клиента
Имате нужда от спешна фумигация или регулярна защита на зърното? Ние сме на разположение 7 дни в седмицата.
телефони:
0893 527 129
058 / 603 219
www.kontiki.bg
office@kontiki.bg
Свържете се с нас за безплатна консултация

Често задавани въпроси (ЧЗВ)
Колко струва фумигацията?
Цената зависи от количеството зърно, вида вредители и площта. Обадете се за индивидуална оферта.
Колко време отнема?
Между 5 и 14 дни, в зависимост от съоръжението.
Безопасна ли е за семена?
Да – фосфинът не уврежда покълваемостта.
Получавам ли документ след това?
Да – издаваме официален сертификат, признат от БАБХ и контролни органи.

Защо да изберете КОНТИКИ?
Над 35 години опит
Сертифициран екип от агрономи и технолози
Лицензирани препарати, одобрени в ЕС
100% сигурност и проследимост на резултатите
Мобилни екипи с оборудване и реагиране в рамките на 24 часа