Меню

Инсектицидна лампа инструкция за употреба


Инсектицидна лампа инструкция за употреба
Инструкция за употреба на инсектицидни лампи от КОНТИКИ.
 
Инсектицидните лампи служат за контрол и унищожаване на летящи насекоми мухи,комари и др.
Те имат широк спектър на приложение както за професионални така и за битови нужди.

Инсектицидните лампи биват два вида:

 
Инсектицидните лампи с високо напрежение  са предназначена за моментално унищожаване на летящи насекоми в закрити помещения. Унищожава летящите насекоми чрез високоволтова решетка с ток, унищожените насекоми се събират в специален контейнер тип чекмедже, който се намира в най-долната част на лампата. 
 
Инсектицидните лампи с лепливи плоскости са предназначени да улавят насекомите на плоча с незасъхващо лепило. По този начин се избягва риска от раздробяване на насекомите и замърсяване на продукцията в обекта. Този тип лампи позволява да се извършва качествен мониторинг на уловените насекоми. Подходящи са за употреба в обекти от хранително вкусовата промишленост, като магазини за хранителни стоки, плодове и зеленчуци, мандри, пекарни, фуражни производства, промишлени заводи и фабрики и всички други обекти, които са сертифицирани по ИСО, IFS, BRC и други международни стандарти, както и внедрена система ХАСЕП. 
 
Монтаж на инсектицидни лампи:
Инсектицидните лампи трябва да се бъдат монтирани от квалифициран ел.техник.
Подмяната на инсектицидните УВ лампи и лепливи плочи да става при изключено напрежение.
Лампите трябва да се монтират на не по – малка от 1.5 – 2.5 метра височина.
Избягвайте разполагането на лампите в близост до други източници на светлина като прозорци, врати или други осветителни тела, които да намалят привличането на UV пурите.

Подмяна на УВ пури:
Всеки производител на УВ инсектицидни пури разполага с техническа характеристика за моделите пурите и техният „ефективен живот“ при нормална експлоатация. Подмяната се извършва на определен брой заложени от производителят часове. По – ранна подмяна може да се извърши след замерване с УВ метър при съмнения за не добра ефективност на инсектицидната ламапа.

Подмяна на лепливи плоскости:
При изключено напрежение е препоръчително да се подменят плоскостите. Общо правило за подмяна на лепливи плочи е да се сменят при замърсяване с много насекоми или като превенция ежеседмично през топлите месеци и еднократно през зимните, които са по студени. Тогава популацията на насекоми обикновенно е минимална. Производителя на моделите Лайт Спайдър и Лайт Спайдър IP65 дава информация, че лепливите плоскости издържат около два месеца при нормални условия на работа.

Почистване на инсектицидните лампи:
Почистването на лампите от прах и насекоми става чрез четка или с въздух-компресор. Преди това трябва да се изключи захранването.
Извадите щепсела на захранващия кабел от стенният контакт или спрете предпазителя на бушона.
При съмнения за ефикасността на УВ пурите измерете с УВ метъра тяхното състояние. При необходимост подменете УВ пурите.
При замърсяване на лепливата плоча по – рано от определеният период подменете плочата с нова за по – ефикасна работа на инсектицидната лампа, контрол и мониторинг на насекомите.

Инструкцията е изготвена от Христо Контев, ръководител на ДДДД услуги (Дератизация, Дезинсекция, Дезинфекция, Девастация), град Добрич 2024 г. - КОНТИКИ ООД. 

Специалистите на КОНТИКИ ООД могат да замерят 
ефикасността на вашите УВ пури, да подменят лепливте плоскости и да ги подменят с нови при заявка от ваша страна. Направете запитване.