Меню

Как да се отървем от Змиите


Как да се отървем от Змиите
Змиите, принадлежащи към разред Люспести, са често срещани в много части на света. От много големи, до много малки, отровни или неотровни, змиите не са радост за окото за обикновения човек. Въпреки че повечето от тях предпочитат да избягват хората, те могат да реагират ако са изплашени или наранени. Тъй като повечето влечуги за защитени от закона, убиването им не е препоръчително. Обаче, за да се отървете от змиите, които са си проправили път през градината ви, вие може да прибегнете до капани с лепило или да употребите различни репеленти, тъй като никой от тези методи не е елиминиращ.

Признаци за наличие на змии.
Освен забелязването им лично, друг знак за присъствие на змии в дома ви е обелената им кожа, гнездото им с яйца или ако забележите техните фекалии.
Обелената кожа не се стопява веднага, така че ако я намерите, това може да означава, че змията е все още наоколо. Можете да се свържете с експерт по змиите, който ще идентифицира вида змия само по кожата й.
Щом се отнася до намиране на гнездо пълно със яйца на змия, помнете, че те обикновено снасят есента. Не се опитвайте да ги местите без да сте защитени, защото майката може да е наблизо, бъдете внимателни.
Фекалиите са също знак за присъствие на влечугото. Техните изпражнения са обикновено смесени с урина, бели на цвят, приличат на птичи. Те може да съдържат кости, пера, коса, и други несмилаеми материали останали при храненето им. Фекалиите също може да съдържат бактерии причиняващи салмонела, така че бъдете предпазливи, ако решите да ги изхвърлите. Големината и броя на намерените изпражнения може да помогне за определяне големината на инфестацията, а местата, на които можете да ги откриете са мазетата и таваните.
Завиващи дири из пясъка или пръстта в градината са също аларма за тяхното присъствие, можете и да направите номер и да разсипете брашно около местата, където змиите биха минали, например в близост до уреди, които отдават топлина. В градината ви змиите ще се скрият до купчината с дърва, камъни, езерце, във висока трева или храсти. Те обичат места, където могат да се препичат на слънце, като в същото време са предпазени от растителност.

Отървете се от змиите естествено.
Модифициране на околната среда в градината ви може да се окаже доста ефективен метод да се отървете от натрапници. Както и с други вредители, ако ги лишите от храна и подслон от които се нуждаят, те ще се преместят на друго място. Ако видите влечугите в дома си означава, че им предлагате добри условия. За да направите средата негостоприемна, вие трябва да :
  • елиминирате висока трева и растителност;
  • подстрижете храсталаците;
  • косете моравата си редовно;
  • премахнете купчините камъни, дърва и отпадъци от двора, които могат да осигуряват убежище на влечугите;
  • покрийте тунели и дупки, които могат да привличат змиите;
  • инсталирайте финна телена ограда, която да ги държи настрана;
  • защитете домашните си любимци и птици, тъй като змиите се хранят с малки пиленца и дребни животни като зайци;
  • пазете двора си чист от семена на животни, които биха привлекли гризачи, а те от твоя страна ще привлекат змии;
  • използвайте остри предмети, за да предпазите двора.

Повечето змии в градината ви няма да са отровни, така че ако някоя от тях се озове в къщата ви, вие може лесно да я приклещите и заловите, след което я пуснете на далечно разстояние от дома си. Внимавайте да не изплашите животното, за дане стане то агресивно.

Капани с лепило и примамка
Капани за контрол на змии:
Капаните с лепило са лесни за поставяне и могат да се разположат в тесни пространства заради малкия си размер. Обикновено съдържат ароматизирани примамки и са подходящи за използване в жилищни, търговски и индустриални сгради.
Най-добрият начин за залавяне на змиите е чрез капани. Кутиите за навън са направени от пластмаса, и са заложени с примамка, която привлича змиите в нея. Капаните, използващи атрактанти, обикновено примамват чрез мощна миризма от точки локализирани в капана, които използват аромат на мишки, за да примамят змиите. Формата на капана не позволява на влечугите да излязат обратно навън от капана, но въпреки това бъдете внимателни и покрийте добре отвора на кутията, докато не стигнете на мястото за освобождаване на животното. Най-добре поставете капаните в близост до външната страна на стена, тъй като змиите обикновено минават покрай тях, или ако сте забелязали определено място, където има следи от змии – поставете го там, тъй като тяхното гнездо е някъде наблизо.
Капани с лепило могат също да се използват, тъй като те обездвижват хванатата змия; тези видове капани са смятани за нехуманни, тъй като змиите могат да се наранят. Прах и влага могат да афектират лепилото използвано в капана, така че те не могат да се ползват навън, защото загубват ефективността си. Капаните са лесни за използване, когато змията влезе в контакт с лепкавата повърхност, тя ще се залови в него. След това я полейте с растително олио, за да я освободите, след като сте я транспортирали до мястото, където искате да я пуснете.

Естествени и химически репеленти.
Репеленти за контрол на змии:


Репелентите създават неприятни усещания основно на животните или насекомите, срещу които са насочени като имитират характерните особености на естествените им врагове или просто като ги отблъскват.

Освен факта, че трябва да направите двора си възможно по-негостоприемен за змиите, има и други методи за отблъскване, които могат да ги държат настрана. Има много видове репеленти за змии, течности, в солидна форма или прахообразна. Те могат да са базирани на естествени съставки – урина от други животни, или на химически.
Урина от лисици или мангуста пази змиите настрана, така че напръскайте с този естествен репелент около градината и двора. Използването на миризмата на хищници може да помогне със справянето с малко до средно нашествие от вредители.
Тъй като те са пълни с химикали, топчетата срещу молци ще раздразнят змиите и ще ги прогонят. Внимавайте с децата и домашните животни, които не трябва да се доближават до топчетата, заради нафталина, който се съдържа в тях. Можете да използвате амония със същия резултат.
Сулфидните репеленти за змии са химически продукт, но не са толкова токсични като други вещества. Те са лесни за употреба, тъй като идват в течна форма и могат да се нанесат с лекота по повърхности, цепнатини, и други места, където влечугите се крият. Можете да използвате и сулфидна пудра и да я разсипете пред вратата и прозорците, нейната миризма ще отблъсне вредителя.
Внимавайте при избора си на химикали, защото те лесно могат да повлияят и на околната среда. Влечугите ще избегнат химикалите като вид бариера, изправена срещу тях. Оградете зоната, която искате да защитите с линия от репелент широка 15-20см, за да нямат достъп до градината ви. Оставете малка зона непокрита в началото, за да могат змиите намиращи се вече в градината ви да си тръгнат безпрепятствано; след седмица запушете и тази зона.Употребата на репеленти е за предпочитане пред тази на капаните с лепило, тъй като може да защити по-голяма зона на открито.
В случай че имате езерце или басейн в близост, не слагайте никакви химически субстанции във водата, но ги нанесете около нея. За да не превземат влечугите водата, обградете я с репеленти. Не използвайте репеленти с амония или нафталин, ако не искате да засегнете флората и фауната на езерцето. При дъжд те могат да се разлеят във водата и да отровят рибата и растенията в нея.
Без значение кой метод за отблъскване и отърваване от влечугите изберете, запомнете, че превенцията е много важна. Ако змиите нямат среда, която им осигурява подслони храна, те могат да изберат да се настанят в дома ви. Защитете се от тази вероятност като поддържате градината си в добър цялостен вид. Превенцията на развитие на инфестация е най-ефикасният начин да се отървете от потенциален проблем със змиите. Дори при успех с трудната задача да се справите с инфестацията, помнете че има начини чрез които да предотвратите инфестация от змии.