Меню

ИНСРУКЦИЯ UV-A метър Инсектицидни лампи


ИНСРУКЦИЯ UV-A метър Инсектицидни лампи
ИНСРУКЦИЯ ЗА РАБОТА с UV-A метър
 
UV-A метърът е проектиран специално за професионално определяне на състоянието на UV  тръбите в инсектицидните лампи, за тръби с мощност между 10 и 160 вата.
 
UV-A метърът има две функции:
  1. Проверка на тръбите в капана – изходна мощност и състоянието на тръбите – има ли необходимост от подмяна.
  2. Оценка на околната UV-светлина, за оптимално разполагане на нови капани за насекоми.

А. Да проверите изходната UVмощност на капана за насекоми – UV-A мощността и яркостта на тръбите намалява пропорционално на разстоянието от лампата и възрастта на тръбите. Тестът трябва да се проведе , като метъра се насочи директно към капана от разстояние, съответстващо на общата UV-A мощност.
 
Дръжте метра под правилните ъгли +/- 25˚ и точно към центра на тествания капан, леки отмествания от този ъгъл ще покажат некоректни данни.

Мощност: Разстояние в метри   
10W - 1.3 m
20W - 1.5 m
30W - 2.0 m
50W -  2.2 m
80W -  2.5 m

Измерванията се правят на цялостната мощност на капана, не е необходимо да се тестват отделни тръби.
  1. Натиснете бутон А или S за да включите метъра – най-левия червен LED ще примигне.
  2. За да измерите светлинния фон изключете инсектицидната лампа и насочете метъра към ная и натиснете бутон А.
  3. Включете капана.
  4. Като използвате Фиг.1, установете разстоянието, от което трябва да измерите капана по горната таблица.
  5. Насочете метъра директно към UV тръбите и натиснете бутона S веднъж. Метърът ще измери UV светлината, ще извади предварително измерената околна светлина и ще отчете UV-A показанията на капана, чрез светване на една от десетте цветни LED светлини.

Разчитане на LED светлините
 
Движещата се лента на LED светлините променя цвета си в зависимост от състоянието на тръбите. Колкото по-надясно се придвижат LED светлините, толкова по-голяма е UV- мощността.
 
Зеленодесните 4 LED светлини Добро задоволително
Жълтосредните LED светлини На границата  предстои смяна
Червено–  левите 3 LED светлини –  Незадоволителнотръбите трябва да бъдат сменени
  
Запалените LED светлини ще останат така, без да е необходимо да се натискат бутони, докато метъра се изключи. Това се случва автоматично, след 20 – 30 секунди след последното натискане на бутон.
 
Б. Оценяване на нивата на околната UV светлина – когато правим предварително проучване на обект, преди да се монтират капаните за летящи вредители, трябва да се измерят нивата на околната UV светлина, с цел да се избегне лошо разполагане на капаните и да се установи необходимата мощност на капаните.
 
1. Натиснете бутон А или S за да включите метъра – най-лявата Червена светлина ще примигне.
2.Закрийте предния отвор на UV-A метъра и натиснете бутона А. Това ще даде нулевото показание.
3.Като насочите метъра към мястото за разполагане на капана, натиснете бутон S. Метърът ще отчете действителната стойност на околната UV светлина, в зависимост от това, колко надясно ще отидат LED светлините, Изберете оптималната локация на инсектицидната лампа, като изберете място с най-ниска околна светлина, т.е. измерването, което е най-вляво на Червената зона.
 
Отбележете че: ако не може да намерите място с ниска околна светлина, ще бъде необходимо да поствите капани с по-висока мощност, за да се конкурират с високите нива на околната светлина.По различно време през деня може да се отчитата различни нива, в зависимост от достъпа на слънчева светлина.
 
Забележка: Ако по някаква причина сте натиснали грешен бутон, изчакайте 20 – 30 секунди да се изключи метъра и след това го рестартирайте.
 
UV-A метърът е фабрично калибриран и не може да се променя от потребителя. Има гаранция 12 месеца от датата на покупката и е лабораторно доказано, че е безвреден, дори когато се използва неправилно. UV-A метърът е предназначен единствено за UV-капани за насекоми. НЕ ТРЯБВА да се използва за други цели, като например измерване силата на слънчевите лъчи или други източници на UV светлина.
 
Уверете се, че предната част на уреда е винаги чиста и избягвайте третирането й с абразивни и корозивни вещества.
 
Спецификация:
 
Размери: 120 х 46,5 х 21 мм /
Тегло: 65 г със батерии
Работна температура: от 0 до 45 ˚ С / Работна влажност:  от 0% до 80%
Ъгъл на насочване полвин мощност: +/- 25˚
Вид батерии: 2 х ААА алкални /
Живот на батериите: приблизително 35 часа продължителна работа.
Предупреждението за необходимост от подмяна на батериите се показва от две LED светлини – по една във всеки край на скалата, мигащи едновременно.

Инструкцията е изготвена от Христо Контев, ръководител на ДДДД услуги (Дератизация, Дезинсекция, Дезинфекция, Девастация), град Добрич 2024 г. - КОНТИКИ ООД. 

Специалистите на КОНТИКИ ООД могат да замерят ефикасността на вашите УВ пури и да ги подменят с нови при заявка от ваша страна. Направете запитване.