Меню

Термитите обща информация


Термитите обща информация
Термитите (Termitoidea) са група насекоми, които до неотдавна са били класифицирани като инфраразред Isoptera, но сега се считат за надсемейство в разред Хлебарки (Blattodea). Живеят на колония, от няколкостотин до няколко милиона.
От всички вредители, които може да нападнат дома ви, варирайки от други насекоми до гризачите, термитите са смятани за най-опасните, защото те са единствените, които могат да разрушат основите на жилището ви само за няколко години. Разбира се ако е построено от дървени материали, но и не само това.
Никой дом не е застрахован срещу термити, били то нов или стар. Всички те предоставят, под един или друг вид, храна с която тези насекоми се хранят: целулозно базиран материал. Дали къщата ви е построена от дърво или имате голяма библиотека с много стари книги, термитите ще намерят начин да стигнат до храната, от която имат нужда.
Това, което трябва да ви притеснява най-много е, че щетите от нашествие на тези вредители могат да бъдат забелязани години след като вредата е била нанесена.


Как да намерите термитите в дома ви ?

Пътя към успешното премахване на термитите е да успеете да засечете тяхното присъствие навреме. Инспекцията трябва да е много детайлна, защото до първите 5 години от нападението, може да не се забелязват много очевидни знаци за нападението, което насекомите нанасят; много често тяхното присъствие не се подозира.
Ето няколко признака, които може да издадат термитите:
  • увиснал под;
  • дупки в дърворезбата;
  • празни места по основите;
  • боя, която е набъбнала или напукана;
  • фекалии на термити, с цвят на дърво;
  • изхвърлени крилца на термити;
  • термитни гнезда, които представляват сложна система от тунели и тръби в почвата (в случай на субтеренна инвазия) или в самото дърво (в случай на инфестация на дървен материал).

Понякога, разбира се, вие може да сте късметлия и да забележите самите термити, това обикновено се случва през пролетта, когато летящите термити се опитват да избягат през вратите и прозорците.
Проверете мазетата и приземните си етажи, проучете основите, носещите греди и други дървени подпори в дома ви. Вземете отварачка и лампаш и започнете да чукате по дървото, ако издава кух звук, то то вече е било компроментирано с тунели на термити. Ако дървото се поддава лесно и се руши, то това е сигурен знак, че имате проблем с нашествие на белите мравки.

Премахнете източници на храна и подслон ако това е възможно. 

За да сте сигурни, че нападението няма да се разпространи, опитайте някои превантивни методи за контрол на популацията. Можете да направите това чрез премахването на източниците на храна и подслон за тези насекоми. По този начин в бъдеще термитите няма да намират дома ви за атрактивен, а сегашните нашественици ще окрият, че благоприятната среда за тях вече не съществува.
Тъй като тези насекоми обичат влажни места, трябва да опитате да поддържате сравнително суха обстановка вътре в къщата си. Уверете се, че вътре и вън от дома ви няма течове, и инсталирайте отдушници, за да осигурите добра вентилация на въздуха, особено в баните.Въпреки, че е невъзможно да контролирате нивото на влажността навън, това, което може да направите е да се уверите, че в близост до основите на къщата ви няма подкопавания от дъждовна вода, както и да отстраните мулча около основите. Мулч е една от най-големите примамки за термитите, така че не им осигурявйте любимата им среда. Също запушете всички пукнатини и дупки през които насекомите могат да влязат в къщата ви, като обърнете особено влияние на разстоянието между рамките на вратите и прозорците и стените, както и на местата, където електрическите кабели и тръби правят връзка с дома ви.
Инсталирайте двойни врати, мрежеста врата или използвайки друг материал, и складирайте дървата за огрев или друг дървен материал далеко от къщата. Ако не можете да направите това, уверете се, че дървата са покрити и сухи, като също почистите растителни отпадъци от градината ви, било то храсти, дървета, трева и други. Почиствайте канализацията си редовно и поддържайте храстите подстригани.

Да определим вида на термитите

След като ви стане ясно, че си имате работа с термитите, първата стъпка, която трябва да предприемете преди да започнете конрола на популацията им е да определите кой вид термити точно е нападнал дома ви. Има няколко основни вида термити, които можете да забележите вътре, от които най-често срещаните са:
  • субтеренни, които могат да се намерят както в градината ви, така и в дървото по къщата; те главно обитават топъл, морски климат, като се нуждаят от влага, за да оцелеят; те са тези, които по принцип нанасят най-големи щети на дома ви, и се нуждаят от по-агресивна третировка;
  • термити по сухо дърво, които могат да се намерят само по дървен материал, оцелявайки в по-сухи условия и в различна околна среда.

След като установите вида нашественик, може да започнете да подготвяте методите за третиране.

Естествени методи на контрол

Както и с други нашествия, най-добрия метод за отстраняване е да приклещите и заловите вредителя. С термитите най-лесно ще ви е да направите картонен капан. Просто намокрете няколко плоски ленти картон и го оставете на земята като го натрупате един върху друг. Направете това на място, където сте забелязали термитите или където е най-вероятно да са, най-сигурното ви предположение е мазето.
Защото термитите се хранят с целулоза, термитите ще бъдат привлечени от картона и ще го атакуват, когато това стане просто го изнесете навън и го запалете. Повторете процеса колкото пъти ви е необходимо и го комбинирайте с други методи за по голяма ефикасност, особено ако си имате работа с голямо нашествие.Друг лесен начин да прогоните термитите е да ги изложите на слънчева светлина. Защото тези насекоми обитават тъмни и влажни места, топлината и светлината ще ги изтребят. Разбира се това не би бил възможен вариант с термити, които са завзели основите на къщата ви, но ако е дървен предмет или мебел, то вие ще можете да я изнесете навън за 2-3 дни, което ще елиминира термитите в тях. Ако живеете в дъждовен регион, пробвайте да замразите предмета за същия период от време.
В случая с термити по сухо дърво, можете да пробиете дупка в засегнатото място и да налеете в него олио от портокал, това ще ги задуши или те ще умрат от глад. Обърнете внимание обаче, че много хора са алергични към този продукт.Що се отнася до биологичен контрол, можете да закупите полезни нематоди онлайн или от повечето градински магазини. Това са малки червеи, които са паразити за повечето градински вредители, включително за термитите. Те активно търсят домакин за паразитиране, което в случая ще са ларвите на термитите, като проникват в тях и ги убиват за по-малко от 24 часа. Ако сте избрали да използвате нематоди, сложете ги в градината си рано сутрин или вечерно време, тъй като дневната светлина би ги наранила, което ще намали тяхната ефективност. Също така, ако не използвате нематодите веднага след закупуване, дръжте ги в хладилника.Друго решение е да използвате неядивен строителен материал, когато строите нова къща. Използвайте колко се може по-малко дърво и ако е възможно третирайте дървото против термити преди да го използвате, използвайте видове, които не са любими на термитите, например хвойна, кедър или секвоя. Тъй като термитите трудно се предвижват през пясък, вие можете да направите пясъчна бариера около къщата си особено около основите.Използвайте етерични масла, ако си имате работа с малко нашествие. Масло от карамфил или ветиверово такова са най-често употребяваните – обтрийте с него дървото в къщата, с което ще си осигурите директна защита срещу насекомото.
Ако си имате работа със субтеренни термити, можете да наводните местообитанието им. Идентифицирайте засегнатата зона като проверите за малки тунели в пръстта, залейте я с вода и ще удавите термитите, тъй като те не могат да плуват.

Методи за химически контрол

Перметрин на прах е продукта, който е силно ефективен срещу термити и има продължително действие. Добавете една чаена лъжичка перметрин към 3-4л боя, лак за дърво или лепилото за стена, когато вършите освежителна работа по къщата. Това би било повече от достатъчно, за да държи термитите на разстояние за дълго време. Можете също да добавите продукта към цимента, който ще използвате за пода на дома ви или лепилото, с което ще закрепите дървения си под.Борна киселина също може да се използва като ефективен метод за борба с термити. Тя е главния инсектицид използван при нашествия от тези насекоми, еко-съобразен е, като най-често се намира под формата на прах. При третиране против термити, смесете борната киселина с пропиленгликол и нанесете по дървото. Може да използвате и самата пудра като наръсите с нея. Работи като засяга нервната система на насекомото, дехидратира го и по този начин го уморява. Трябва обаче да поставите продукта на стратегически места, за да могат термитите да влязат в контакт с него. Може да се използва както вътре така и навън и най-лесният ‘капан’, който може да създадете е като равномерно покриете с киселината повърхността на дърво, картон или друга материя, съдържаща целулоза. Проверявайте капана периодични и третирайте повторно при нужда.Въпреки, че горе посочените методи не се препоръчват за третировка на големи инфестации, и може да не са 100% ефективен дори с малки нашествия, те са много добри в комбинация с други по-агресивни такива, ако търсите бързи и безкомпромисни резултати.
Може да използвате също прах от арсен. Дори само няколко насекоми да влязат в контакт с него, този продукт ще изтреби голям брой термити, тъй като колонията ще си препредаде инсектициди под формата на химическо съединение, наречено арсенов триоксид. Заради високата си токсичност обаче, този продукт може да е достъпен само за професионална употреба.

Химическа обработка с концентрирани инсектициди за контрол на термити:
Концентрираните инсектициди са най-често използваните продукти за борба с насекоми. Те гарантират унищожаването на всяко насекомо скоро след контакта му с продукта.

Класификация:До 1996 г. са открити около 2800 вида термити, класифицирани в седем семейства:

Надсемейство Термити
  • Семейство Hodotermitidae Desneux, 1904 – 3 рода, 19 вида
    • Подсемейство Hodotermitinae Desneux, 1904
  • Семейство Kalotermitidae Banks, 1919 – 22 рода, 419 вида
  • Семейство Mastotermitidae Desneux, 1904 – 1 вид (Mastotermes darwiniensis)
  • Семейство Rhinotermitidae Froggatt, 1897 – 14 рода, 343 вида
    • Подсемейство Coptotermitinae Holmgren
    • Подсемейство Heterotermitinae Froggatt
    • Подсемейство Prorhinoterminae Quennedey & Deligne, 1975
    • Подсемейство Psammotermitinae Holmgren
    • Подсемейство Rhinotermitinae Froggatt
    • Подсемейство Stylotermitinae Holmgren, K & N, 1917
    • Подсемейство Termitogetoninae Holmgren
  • Семейство Serritermitidae Holmgren, 1910 – 1 вид (Serritermes serrifer)
  • Семейство Termitidae Latreille, 1802 – 236 рода, 1958 вида
    • Подсемейство Apicotermitinae Grassé & Noirot, 1954 – 42 рода, 208 вида
    • Подсемейство Foraminitermitinae Holmgren, 1912 – 2 рода, 9 вида
    • Подсемейство Macrotermitinae Kemner, 1934 – 13 рода, 362 вида
    • Подсемейство Nasutitermitinae Hare, 1937 – 80 рода, 576 вида
    • Подсемейство Sphaerotermitinae Engel & Krishna, 2004 – 1 вид
    • Подсемейство Syntermitinae Engel & Krishna, 2004 – 13 рода, 99 вида
    • Подсемейство Termitinae Latreille, 1802 – 90 рода, 760 вида
  • Семейство Termopsidae (Grasse, 1949) – 5 рода, 20 вида
    • Подсемейство Termopsinae Holmgren, 1911
    • Подсемейство Porotermitinae Emerson, 1942
    • Подсемейство Stolotermitinae Holmgren, 1910