Меню

Сигнали за бълхи и дървеници през 2021 г.


Сигнали за бълхи и дървеници през 2021 г.
  • В този период на лятото се наблюдава бум в разпространението на бълхите. Друг проблем са зачестилите случаи на оплаквания от постелни дървеници и то пренесени от посетители от чужбина. Това съобщи за медийна група „Добруджа“ Кирил Контев – управител на фирма „Контики“ в гр. Добрич, като уточни, че информацията му е на база на работата му с клиенти.
  • Въпреки, че броят на комарите значително намаля, все още трябва да се вземат мерки срещу тях. Контев съветва прозорците на жилищата задължително да са с мрежи, а при вечерните си разходки, когато тези насекоми са особено активни, хората да са облечени със светли дрехи с дълги ръкави.Подобна е ситуацията и при кърлежите – популацията им е намаляла, но хората не бива да влизат в зелени площи, които не са третирани с препарати.
  • В момента се е разраснала популацията от бълхи и има бум в разпространението им. Те се пренасят както от кучета и гризачи, така и от хората. Високите температури създават много подходящи условия за разрастването на популацията им, коментира Контев. От 500 до 800 яйца снася само едно от тези насекоми и то не на едно, а на няколко различни места, което затруднява борбата с тях, обясни той. Благоприятни условия за размножаването им има в дворове, мази и трудно достъпни места.
  • Призивът на управителят на фирма „Контики“ е любителите на котки и кучета, които хранят включително бездомните четириноги, да купуват от ветеринарните аптеки, капки срещу бълхи или да им слагат репелентни каишки, с които не предпазват само животните, но и ограничават разпространението на бълхите.

 Контев припомни, че бълхите са причина за разпространението на редица заболявания.
  • Той съобщи и за друг проблем. В сезона на отпуските много българи се връщат от чужбина, а и много чужденци посещават страната ни. Оказва се, че често след посещения на хора, които идват от други държави, фирма „Контики“ е трябвало да обработва срещу постелна дървеница. Тези насекоми се пренасят със стари мебели или дрехите (багажа). Случаите са зачестили през последните 2 седмици, уточни управителят.

Той напомни, че вече е настъпил момента и за обработката срещу гризачи. Тя е препоръчителна в периода след прибирането на земеделската реколта. Вече се усети и първото леко захлаждане на температурите и започва едно раздвижване сред гризачите, които търсят къде да прекарат зимата, обясни  Кирил Контев.

Поръчка за дезинсекция или продукти срещу дървеници:
пишете ни